Waarom je moet stoppen met quick-wins en hacks.

LessenUitStevenCovey

Het is onze natuur om steeds opnieuw te zoeken naar de sluipweggetjes tot succes. Diep in ons brein zit een instinct om te zoeken naar de snellere en makkelijkere weg.

Zelf ken ik het zoeken naar de quick-win maar al te goed. Steeds opnieuw ploeg ik door boeken en cursussen over onder andere zelfontwikkeling. En dan komt er een punt dat je de kennis eigenlijk wel hebt. Dat is het makkelijke aan deze tijd, iedereen kan dezelfde kennis vergaren als de expert. Het is zo simpel als kunt de top5 bestsellers kopen van een bepaald onderwerp en zorgen dat je ze daadwerkelijk leest. Maar dat je de kennis een keer tot je hebt genomen maakt je nog geen meester. Kennis die niet omgezet wordt in actie is waardeloos.

Toen ik afgelopen periode voor de zoveelste keer Steven Covey’s 7 Habits of Highly Effective People aan het lezen was sprong dit van de pagina: Zoek niet naar de quick-wins, maar ga voor de duurzame verandering. Als iets een ‘quick-win’ of ‘hack’ is dan blijft het per definitie oppervlakkig. En oppervlakkige veranderingen hebben weinig waarde.

Waar wel waarde in zit is in duurzame verandering. Maar wat is dat dan? Het beeld dat in mij opkwam is het verschil tussen een boom en een paddestoel. Beiden groeien, maar hebben een compleet verschillende strategie. De paddestoel gaat voor de quick win: Hij groeit in no-time. Hij wordt niet bepaald groot, is afhankelijk van door materiaal om te eten en is bovendien binnen een seizoen weer dood. Een boom daarentegen kan groeit langzaam. Hij kan mega groot worden, maakt zijn eigen voeding, en kan decennia, tot soms wel eeuwen blijven staan.

Duurzame verandering is dat elke dag aan jezelf werkt en stapje voor stapje toepast wat je hebt geleerd. Leg de lat niet te hoog en begin superklein. Een van mijn coachees wilde bijvoorbeeld meer lezen, maar kon zich er niet toe zetten. Toen hebben we samen het obstakel verkleind. De oplossing was als volgt: Hij sprak met zichzelf af om te beginnen met elke dag 1 pagina. Iedere dag zet hij een streepje als hij 1 pagina gelezen heeft. Als het een dagje niet lukt is dat prima, als het geheel maar toeneemt.

Overigens is de grap dat meer natuurlijk altijd mag, maar niet hoeft. Als je doel maar klein genoeg is, zul je merken dat het makkelijk is om steeds wat extra te doen. Leg het jezelf niet op, maar laat het ontstaan.

Zelf heeft dit klein maken me geholpen mediteren opnieuw op te pakken. Doordat we tegenwoordig een kat hebben had ik iedere ochtend voor mijn gevoel minder tijd. De kat moet eten en vooral in de ochtend ook even knuffels (het is echt een top-beestje). Dit zorgde alleen wel dat het mediteren er bij in schoot.

Tijd om het klein te maken dus. Ik legde de lat bij een oefening van 5 diepe ademhalingen. Kost minder den een minuut, dus ik kan mezelf niet verkopen dat ik te weinig tijd heb. Het effect was dat ik iedere ochtend weer begon met een moment voor mezelf. En ik het wist zat ik weer terug op iedere dag 10min mediteren.

Heb jij een verandering die je al een tijd wilt realiseren? Maak het klein en ga voor de duurzame verandering. Heel veel succes, en als ik nog ergens mee kan helpen let me know!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *